Fra kalv til krog – sådan bliver vi bedre

Fra kalv til krog – sådan bliver vi bedre - SEGES Projektsitet

Det overordnede formål er, at et større antal slagtekalveproducenter opnår en yderligere optimering af deres samlede produktion – Fra kalv til krog.

Projektets mål er

  1. at demonstrere ’Best Practice’ i kalveopdræt igennem hele produktionskæden fra mælkeproducenten via slagtekalveproducenten til slagtning,
  2. at kunne anvise, hvor meget der kan opnås for sundhed, produktion og økonomi ved at følge ’Best Practice’ ud fra den enkelte producents set-up og
  3. at der skabes vidensgrundlag til brug for en yderligere optimering af dansk kalvekødsproduktion, så produktion, kvalitet, afregningspris og afsætning fremtidssikres, og at produktionen lever op til samfundet og forbrugerenes krav til dyrenes sundhed og produktionens bæredygtighed.

Aktiviteterne gennemføres i følgende Arbejdspakker (AP):

AP 1 – Identifikation af nøgleparametre og indsatsområder i et ’Best Practice’ koncept
AP 2 – Afprøvning (a) og demonstration (b) af ’Best Practice’ anbefalinger i 4 slagtekalvebesætninger
AP 3 – Økonomiske analyser af udbyttet ved at indføre ’Best Practice’ på besætningsniveau
AP 4 – Udvikling af et ’Best Practice’ koncept for slagtekalveproduktion

Sluteffekten forventes at være, at et større antal kalveleverandører (mælkeproducenter) og slagtekalve-producenter opnår en bedre bundlinje fra deres kalveproduktion ud fra den enkeltes set-up, og at et udvidet ’Best Practice’ koncept for dansk kalvekødsproduktion optimeres i en retning, der styrker fremtidig afsætning til såvel danske forbrugere som til højpris eksportmarkederne.

SEGES kigger på slagtefund. For hvis der skelnes mellem små og ubetydelige slagtefund og større forandringer, har slagtedata sandsynligvis en langt større værdi for vurdering af besætningens sundhed og produktionsresultater.
Coccidiose giver kalve med diarre. Ønsker man en effektiv behandling af coccidiose, er det væsentligt at vide, hvornår kalvene bliver smittet med diarre. Coccidiose kan forebygges ved brænding med ukrudtsbrænder og grundig vask med sæbe.
Skyldes diarré hos kalvene coccidiose, dårligt foder, sur vom eller noget helt fjerde? Hvis diarre skal behandles effektivt, er det nødvendigt at kende årsagen.
Kalve, der er tunge i forhold til deres længde og højde, klarer sig bedre efter indsættelse i slagtekalvebesætningen. Kalve i godt huld har både lavere dødelighed og færre sygdomme.
Nye demonstrations- og afprøvningsaktiviteter skal vise vejen mod højere produktivitet og lavere antibiotikaforbrug i dansk slagtekalveproduktion.
Styret mælkefodring giver kalven en god overgang fra mælkeproducent til slagtekalveproducent.
SEGES og DLBR-Slagtekalve har i foråret 2019 undersøgt slagtedyr fra tre større slagtekalvebesætninger for at få bedre indblik i forekomsten af leverbylder, sværhedsgraden af disse og den produktionsmæssige og økonomiske betydning.

© 2021 - SEGES Projektsitet